När du ska välja altandörr, glöm inte säkerheten

21 juli 2021 patrick pettersson

När du ska välja altandörr eller balkongdörr är utseendet viktigt. Faktorer som härligt ljusinsläpp och design gör en stor skillnad för hemmet. Samtidigt är säkerheten viktig. Detta inte bara för att ovälkomna gäster ska hållas borta.

Har du barn är det viktigt att dörren är säker och likaså om du har husdjur. Välj balkongdörrar av hög kvalitet och som har rätt märkningar. På så sätt slipper du riskera att barn smiter ut. Du kan också undvika klämskador.

När du väljer balkongdörrar och altandörrar bör du också kontrollera vilka märkningar de har. CE-märkning är ett bevis på att dörrarna lever upp till EU-krav. EU ställer bland annat krav på säkerhet och hållbarhet.

 

Vad innebär altandörrar med CE-märkning?

När en altandörr eller balkongdörr märks med CE innebär det att produkten följer de krav som är fastställda av EU. Det innebär att tillverkaren har gjort nödvändiga tester för att altandörren ska klara säkerhet och funktion.

CE-märkningen innebär även andra krav. Produkten ska inte vara hälsoskadlig och det finns miljökrav som ska efterlevas. Därför kan du känna dig tryggare med dörrar som har CE-märkning.

 

 

FSC-märkning och trädörrar

Ska du välja en altandörr i trä kan du titta efter FSC-märkning. FSC är en förkortning för organisationsnamnet Forest Stewardship Council. Har kan leverantörer av altandörrar bli medlemmar och när du väljer en FSC-märkt produkt är den miljöanpassad.

FSC värnar om miljön men tar även ett socialt ansvar. Så med den märkningen får du en schystare produkt för både människa och miljö. En altandörr som håller hög kvalitet har märkning som bevisar att den är en säkrare produkt.

Trots allt är det bra med dörrar som håller länge. Det kan därför vara bättre att lägga några extra slantar på en dörr som levererar snygga lösningar i kombination med säkerhet. Så titta efter dörrar med CE- och FSC-märkning för att känna dig trygg.

Fler nyheter