Planera och plantera nästa års trädgård

Planera och plantera nästa års trädgård

Sommaren är över och den lummiga grönskande trädgården förvandlas sakta men säkert till en kal och ganska grå plats. Säsongens växtlighet har börjat vissna bort och perennerna har återgått till det underjordiska. Men det är nu nästa års trädgård börjar! Den bästa tiden för plantering är faktiskt hösten. 

Är du inte så grön om fingrarna som du önskar? Då kan du börja med att leta upp närmaste handelsträdgård. Efter en hektisk sommar brukar personalen på handelsträdgårdarna ofta se fram emot alla kunders höstplanteringar. De kan hjälpa dig att planera din trädgård.

 

Planera är viktigt

Börja med att göra en ritning av din trädgård. Rita ut vilka träd, buskar och perenner som redan finns. Med hjälp av en trädgårdsmästare på handelsträdgården kan du sedan diskutera olika möjligheter. På handelsträdgården kan du även se exemplar av och lära dig mer om olika växter. 

Många handelsträdgårdar har även egna uppvuxna visningsträdgårdar där man kan få inspiration och se hur olika växter breder ut sig. Det är framför allt en fråga om tycke och smak när det kommer till trädgården, så fundera i lugn och ro hur du vill ha just din trädgård.

 

 

Dags att plantera!

Det kan vara en god idé att be någon på handelsträdgården att komma hem och ta en titt på din trädgård. När du väl bestämt dig är det dags att börja gräva! Är det stora jordmassor som ska flyttas, eller till exempel en hel häck som ska planteras, är det oftast lönt att låta en grävmaskin göra jobbet. Våga be om hjälp och anlita något som sköter de tyngre jobben. 

Grävning, plattsättning, plantering och jordfräsning är tjänster som ofta erbjuds av handelsträdgårdar. Ett exempel på en handelsträdgård som kan hjälpa dig med allt från planering till plantering är Stånga Trädgård på Gotland. Du kan läsa mer om dem här: http://www.stangatradgard.se/