Så fixar du snyggaste gräsmattan

14 oktober 2019 admin

Du står där på din fläckvis mossiga maskrosinvaderade gräsmatta. Vid husets norrsida har den vuxit hejvilt. Uppe vid stenmuren har den torkat och liknar snarare en gammal dörrmatta. Du sneglar över staketet in till grannen. Det är bara att konstatera – gräset är grönare på andra sidan. Men hur gör han egentligen för att få den där perfekta täta gröna gräsmattan? 

 

Sanningen är att det krävs en del jobb för att komma dit, men när du väl har kommit dit är skötseln av gräsmattan både lättare och roligare. Om du är beredd att lägga ner en del arbete och omvårdnad så kan du ganska snabbt nå ett beundransvärt resultat.

 

 

Anlägga ny gräsmatta

 

Är din gräsmatta bortom räddning kan det vara en god idé att lägga om hela kalaset. Gör om, gör rätt. Planera jobbet till vår eller höst och gärna till en vecka som förväntas vara mulen och småregnig. Då får du en del hjälp på traven. Sedan gäller det att luckra upp jorden och skrapa bort matjorden. Det gör man enklast med jordfräs. 

 

Kratta sedan ut matjorden och rensa bort rötter och stenar. Tillsätt kompost eller ny jord. Mängd och typ av gödsel beror på vad du har för jordtyp. Se till att jorden blir jämn innan du sår. Det går åt cirka 1-2 kilo frö till 100 kvadratmeter gräsmatta. Sen gäller det att se till så att fröna eller groddarna inte torkar.

 

Rullgräs

 

Det finns faktiskt en liten genväg för den otålige. Färdig gräsmatta på rulle ger dig ett snabbt och jämnt resultat. Underarbetet är dock lika viktigt oavsett om du sår frön eller lägger rullgräs. Stenar och rötter skapar annars avslöjande små bulor i din gräsmatta. Vill man ha hjälp med att välja gödsel, jord, gräsfrön med mera kan man vända sig till exempelvis Turfman. De har också sålt gräsmatta på rulle i decennium.

Fler nyheter