Så fort det blir tyst fläska på med musik

07 oktober 2019 admin

Redan Hasse och Tage reagerade på sin tid över ljudets användning i den offentliga miljön. Och med den satiriska frasen ovan påvisade de hur det ofta används ljud, inte för att det ger mervärde, utan för att det helt enkelt går. I köpcentra, hissar och andra offentliga miljöer får det sällan vara tystnad. Till och med i parkeringsgarage hörs ofta musikslingor. Det är faktiskt sällan som vi får uppleva komplett tystnad. En akustikmätning kan göras för att hålla ljudnivån inom rimliga gränser.

 

 

Användningsområden för ljud

 

Ljud som matta i offentlig miljö kan användas på olika vis. Det kan få besökare att gå saktare runt i butiken eller att äta upp sin måltid snabbare. Det kan förmedla en känsla av värme eller obehag. Eller helt enkelt vara en signatur som gör att besökaren känner igen sig i lokalen. Ja, till och med bilar har ljuddesigner som skapar hur en bilmodell ska låta när blinkers slås på, bakluckan stängs eller hur GPS-rösten låter. Ljuden är verkligen överallt runt omkring oss.

 

Bra och dåligt ljud

 

Det vi hör förmedlar inte bara en känsla utan är också en nödvändighet för att vi ska kunna orientera oss och kommunicera till exempel fara. Men ljudet i sig kan också vara faran. För hög ljudnivå kan skada hörseln så att det blir permanenta skador i form av nedsatt hörsel eller tinnitus, en hörselskada där patienten hör tjut i öronen ofta i resten av livet. Skador kan uppstå vid ett tillfälle eller genom långvarig påverkan. Därför är mätningar av ljudnivån extremt viktiga att utföra. En sökning på akustikmätningar i Skåne visar att det finns företag som hjälper till att se till att ljudnivån är på en hälsosam nivå såväl i hemmet som i offentlig miljö. Så är du osäker så är det en god idé att göra just en akustikmätning. 

 

Fler nyheter