Så ofta behöver man lägga om taket

21 juli 2020 william_eriksson

Att lägga om taket är ett stort och kostsamt projekt. Tack och lov är det inte så ofta man behöver göra det och i vissa fall sker det bara en gång i livet. Både sol, vind, regn, snö och luftföroreningar sliter på taket, men hur ofta det behöver bytas ut avgörs också av vilket material det består av och hur duktig man har varit med underhåll genom åren. Man bör besiktiga sitt tak årligen för att kontrollera så att ingen takpanna hamnat snett eller gått sönder. Alla tak oavsett material ska kontrolleras så att de håller tätt. Hittar man fel ska dessa omedelbart åtgärdas – annars riskerar man i det långa loppet större skador på huset om fukt hinner leta sig in.

 

Taket behöver underhållas

En takläggare som besiktigar ett tak kan göra en bedömning om huruvida det kommer hålla i ett eller flera år till. Då får man en chans att planera inför takbytet och även att budgetera för det. Olika takmaterial förekommer mer på vissa ställen i landet; Tak i Stockholm är ofta klädda i plåt medan det i Malmö är vanligare med takpannor. Både tegel och plåt är populära takmaterial med lång hållbarhet men som kräver olika mycket underhåll. Mer information hittar du hos https://www.stb.se/.

 

 

Anlita en erfaren takläggare och gå inte enbart efter pris

Vill man ha hjälp med att besiktiga sitt tak, reparera det eller lägga om det så ska man kontakta en takläggare. För att få en uppfattning om prisbilden kan det vara bra att höra av sig till mer än en. En seriös takläggare kommer alltid ut på hembesök för att sedan kunna lämna en kostnadsfri offert. Ta inte bara hänsyn till priset utan var noga med att anlita en erfaren takläggare som använder sig av högkvalitativt material. Att handla materialet på byggvaruhus och anlita en snickare är inte att rekommendera. 

Fler nyheter