Ta hand om ditt trägolv

06 november 2019 admin

Trägolv är fantastiskt vackert och ger en karaktär och tidlöshet till ett rum. Det är ett slitstarkt material men det är trots allt en yta man går på dagligen och lacken mattas ner, det kan bli repor och fläckar kan tränga ner under lacken. Det är därför en god idé att slipa till golvet och lägga en lackering för att få det att se nytt ut igen. Nackdelen med syntetiska golv är att man ofta måste lägga om golvet helt vid skador, och ta hjälp av professionell golvläggning i Göteborg. 

 

Golvslipning

När man har bestämt sig för att slipa golvet finns det två valmöjligheter, att slipa det själv genom att hyra en slipmaskin eller kontakta en professionell golvslipare.

Svårighetsgraden skiljer sig åt beroende på om du bara ska slipa bort lacken eller om du behöver slipa bort fläckar som trängt igenom lacken. Tänk på att det är lätt att slipningen blir ojämn eller att man går för djupt och att maskinen lätt kan ”gräva ner sig” i golvet samt att ta bort eventuell boning med lacknafta innan du påbörjar slipningen. Missar man att göra detta så fastnar det i slippappret och försvårar slipningen.

Det är dock alltid säkrare att ta hjälp från en expert. Trägolv är inte billigt och är man inte trygg i att slipa golv är det bättre att lämna över det till någon som kan.  

 

 

Inför en golvslipning

Beroende på om du ska slipa hela golvet eller bara en del av golvet tar det olika lång tid och förberedelserna ser olika ut. Du behöver dock alltid ställa undan möblerna så att inget står på golvet samt vara beredd på en hel del trädamm. Ventilationen bör därför vara god och det är bra om du kan stänga dörren till det området som ska slipas. Städa även golvet innan och slå ner alla spikhuvuden som ”krypit upp” ur golvytan. 

Fler nyheter