Tak över huvudet

08 november 2019 admin

Det är sällan vi ägnar någon närmare tanke åt det som finns över oss, taket. Men ett tak ska skydda mot alla möjliga väder, vilket ställer stora krav på det. Tegel och betong är de vanligaste materialen på tak i Sverige. Båda dessa har en lång hållbarhet, men förr eller senare behöver taket ändå bytas ut. Att lägga om taket har flera fördelar. Det är en investering i husets framtid och säkerhet. En takläggning kan även ge huset ett helt nytt utseende. Dessutom är det energisparande – för ett välisolerat hus håller värmen bättre. 

 

 

Ett urval av material

 

Det finns några saker att tänka på när du väljer takmaterial. Se till att välja ett som matchar såväl byggnaden som omgivningen. Det klassiska teglet är ett material som åldras med stil utan att rosta. Du kan välja mellan en- och tvåkupiga tegelpannor. Teglet har en lång livslängd och är i stort sett underhållsfritt. I många fall har teglet ersatts av betongpannor, eftersom att det är ett tåligt och samtidigt billigare material. Nackdelen är att det inte bevaras lika vackert. Ett annat takmaterial är plåt, vilket står emot alla möjliga väderlekar men samtidigt kräver underhållning och har en kortare livslängd. 

 

Välj rätt takläggare

 

Om du har hittat fuktfläckar i taket eller känner att det nog vore på tiden med en kontroll kan du låta en takläggare bedöma läget. Det finns en uppsjö av takläggare där ute men alla är inte lika pålitliga. Se till att leta upp en som verkar kompetent och samtidigt har stor erfarenhet. 

 

Du kan undvika oväntade kostnader genom att kräva ett detaljerat avtal. För dig som ska lägga tak i Stockholm har Svenska Takbeläggningar AB lösningen för dig: https://www.stb.se/. Förutom montering och omläggning av tak kan du här få hjälp med bland annat besiktning, installation av hängrännor och montering av taksäkerhet.

Fler nyheter