Tips och regler för en altandörr

28 december 2021 jonas_olsson

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på för den som ska sätta in en ny altandörr. Behöver man göra hål i fasaden för att sätta in en altandörr måste man först ansöka om bygglov från kommunens stadsbyggnadskontor. Det är för att fasadens utseende förändras ganska mycket. Därför är det också viktigt att välja en altandörr som passar ihop med husets stil. Då ökar också chansen att få ett bygglov. Med en vacker altandörr ökar också värdet på huset och gör det mer intressant vid en eventuell försäljning.

Med en altandörr kan man förvandla huset och nyttja uteplatsen och trädgården på bästa sätt. Gränserna mellan inomhus och utomhus suddas ut och många upplever det nästan som att de får ett dubbelt så stort hus. Med en altandörr ökar också ljusinsläppet vilket ger rymd åt rummet innanför och gör att det upplevs som större än vad det egentligen är.

 

image

 

Viktigt att altandörren är välisolerad

Det är bra om altandörren precis som fönstren har ett lågt U-värde och isolerar bra. En välisolerad altandörr skyddar inte bara mot kyla och håller värmen inne utan den isolerar även mot solens hetta. Altandörrar finns med två eller tre glas. Vilket man bör välja beror på var i landet man bor och hur långa och kalla vintrarna är. Utseendemässigt kan de se ut på många olika sätt. De kan exempelvis vara bröstade med glas endast upptill, helt i glas eller med eller utan spröjs.

Tycker man att det är svårt att välja altandörr och vill ha inspiration kan man titta runt bland sina grannar för att se hur deras altandörrar ser ut. Många tillverkare av altandörrar har också bra hemsidor där man kan se hur deras olika dörrar ser ut. Där man man också enkelt skicka en prisförfrågan och få svar på alla sina frågor.

Fler nyheter